To Lecture Notes

LSP 121 -- 10/12/10

 

Midterm Exam

 

Proportional Units

 

Example Calculations

Here is an Excel file showing the calculations: proportional-units.xls, 4-26 Review Questions.

  1. Convert one million seconds to days.

    Ans: 10^6 sec × 1/(60 sec/min) × 1/(60 min/hour) × 1/(24 day/hour) = 11.57 days.

  2. Convert 75 miles per hour to meters per second.

    Ans:
    75 mi/h × (1/3600) h/s × 5280 ft/mi × 12 in/ft × 2.54 cm/in × (1/1)m/cm =
       75 × (1/3600) × 5280 × 12 × 2.54 × (1/100) ×
       (mi/h) × (h/s) × (ft/mi) × (in/ft) × (cm/in) × (m/cm) = 33.53 m/sec

  3. Convert 1,000 Euro to Japanese Yen. Use the current rates using the exchange rates 0.737 Euro / Dollar and 94.03 Yen / Dollar.

    Ans:
    1000 euro × (1/0.773187) dollar / euro × 121.468 yen / dollar =
        1000 × (1/0.773187) × 121.468 × euro × (dollar/euro) × (yen/dollar) = 157,100.42 yen.

  4. How many miles are in a light year. First convert years to seconds. Then use the official definition to determine how far light travels in one second and multiply. Assume that there are exactly 356.25 days in a year.

    Ans:
    299,792,458 m/sec * 100 cm/m * (1/2.54) in/cm * (1/12) ft/in * (1/5280) mile/ft *
    60 sec/min * 60 min/hr * 24 hr/day * 365.25 day/yr =
    5.87863 × 1012 miles/year

  5. Compute the circumference of the earth in inches using the 1793 definition of the meter.

    Ans:
    40,000,000 m × (1 in / 2.54 cm) × 100 cm / m =
        40,000,000 × (1 / 2.54) × 100 × m × (in / cm) × (cm / m) = 1.575 × 1010 in

 

Homework 3

 

Logarithms

 

Antilogarithms

 

Logarithmic Units

 

Practice Problems

  1. If the intensity of an earthquake is 781,000, what is its Richter number?

    Ans: log(781,000) = 5.89

  2. If the Richter number of an earthquake is 6.2, what is its intensity?

    Ans: 106.2 = 1,585,000

  3. If the intensity of a sound is 5,342,000 times the threshold of hearing, what does it measure in decibels?

    Ans: 10 * log(5,342,000) = 67.3

  4. The Krakatoa volcanic eruption of 1883 is probably the loudest sound that occurred on earth in recent history. Scientists estimate that it measured 310 decibels. How many times greater is its intensity than the threshold of hearing?

    Ans: 10310 / 10 = 1031

  5. The sound of someone talking twenty miles away is 1,000 times less intense than the threshold of hearing. What does this sound measure in decibels.

    Ans: 10 * log(1/1000) = 10 * (-3) = -30