To Lecture Notes

IT 231 -- 7/16/12

 

Are You in the Right Class?

 

Course Documents

 

Course Overview

 

Review Questions from IT130

  1. What does the acronymn HTML stand for?
    Ans: Hypertext markup language.
     
  2. List all the HTML tags that you know.
    Ans: <html>  <head>  <meta>  <title>  <style>  <script>  <link>  <body>  <h1>  <h2>  <h3>  <p>  <span>  <br />  <ol>  <ul>  <li>  <table>  <tr>  <td>  <th>  <a>  <img> <form> <input>
     
  3. What does XHTML stand for?
    Ans: Extensible hypertext markup language. XHTML files are XML complient, where XML means extensible markup language.
     
  4. How does XHTML differ from HTML?
    Ans:
    1. Every start tag requires an end tag.
    2. Tags must be properly nested.
    3. Combination start-end tags are allowed, for example <br />
    4. Tag and attribute names are written in lower case
    5. Text cannot be placed directly in the body section of the page. It must be placed within <p>, <ol>, <ul>, or <table> tags.
    6. Attribute values are delimited with double quotes.
    7. Depreciated HTML tags like <b> and <i> are not allowed.
    8. CSS properties must always have a value, for example
      <input type="checkbox" checked="checked" />,
      not <input type="checkbox" checked />.
    9. A title is always required in the head section.
    10. Use HTML named colors or hex color codes.
    11. The following header is used at the top of the document:
      <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
          "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">


     
  5. What does CSS mean?
    Ans: Cascading style sheets.
     
  6. List all the CSS properties that you know.
    Ans: font-family  font-size  font-weight  font-style  color  background-color  text-indent  text-decoration  text-align  vertical-align  border  margin  padding
     
  7. Explain the difference between these types of CSS styles:
     
    Ans:
    1. An inline style is placed directly in an HTML tag, for example
      <p style="text-indent:1cm">
    2. A document-level style is placed in style tags in the head section of the document. This style applies to the entire page.
    3. An external style is placed in a separate .css file. A page can use this style by referencing it with a link tag.

  8. List the HTML special symbols that you know. Here is an HTML Special Symbol Reference Table.
    Ans: Some of the most common special symbols are &nbsp;  &lt;  &gt;  &amp;  &quot;
    This is the source code for the Special Symbols Example that we looked at in class, including the word niña in a huge font.

     
  9. What is the difference between server-side processing and client-side processing.
    Ans: Client-side processing means that the browser does all of the processing. Some client-side scripting languages are JavaScript or VBScript. AJAX is a client-side technology. Server-side processing means that the processing is done on the server and the results sent to the client, or that information is sent to the server from the client, which is processed, for example, information is looked up in a database. Some server-side languages are Ruby on Rails, C# in ASP.Net, Visual Basic in ASP.Net, PHP.

 

HTML5 Header

 

Applying CSS Styles to Web Pages

 

More about the html Tag

 

What are Ruby and Rails?

 

What You Need to Create Rails Projects

 

Command Prompt Windows and DOS Commands

 

The Windows Explorer

 

Introduction to Rails

 

More about Ruby on Rails

 

Two Rails Principles

 

Project Proj1

 

Submitting Projects